Søk
Close this search box.

De siste quiltene er levert til ambassaden

De to siste quiltene i støtteaksjonen til Ukraina fra Scandinavian Modern Quilters er nå overlevert til Ukrainas ambassade i Oslo. Overrekkelsen markerte avslutningen på et prosjekt som har vart i over ett år.

Click here for English text

Quilter til Ukraina
Maryna Mellerud ved ved den ukrainske ambassadens humanitære koordinasjonssenter tar imot en av quiltene fra Mali Storli Engedal i Scandinavian Moderne Quilters. (Foto: Toralv Østvang)

Det var i mars 2022, noen uker etter den brutale russiske invasjonen av Ukraina, at Facebook-gruppen Scandinavian Modern Quilters bestemte seg for å sette i gang en innsamlingsaksjon til støtte for Ukraina. Den viktigste målgruppen for aksjonen var ukrainske flyktninger som var kommet til Norge. I tillegg ønsket gruppen å vise sin støtte til quiltere bosatt i Ukraina.

Quilter til Ukraina
Og her er inspiserer Maryna Mellerud og Mali Storli Engedal den andre quilten som ble gitt til Den ukrainske ambassade i Oslo. Vi kan røpe at hyggelige Maryna er fra Ukraina, men er gift med en nordmann etter å ha studert økonomi i Bodø før hun begynte å arbeide i ambassaden. (Foto: Toralv Østvang.)

Primus motorer for prosjektet har vært Mali Storli Engedal fra Oslo og Laila Karlsmoen fra Trysil. Sammen administrerer de Scandinavian Moderne Quilters, som nå har over ett tusen medlemmer i flere land, også langt utenfor Skandinavia.

Inspirert av australsk innsamlingsaksjon

Quilter til Ukraina
Det ukrainske flagget blafret i norsk snøvær da Scandinavian Modern Quilters kom for å overrekke quilter til Den ukrainske ambassade i Arbins gate i Oslo. (Foto: Toralv Østvang.)

Den norske innsamlingsaksjonen ble bygd over samme lest som en tilsvarende aksjon satt i gang av australske quiltere etter de ødeleggende skogbrannene som herjet i Australia i 2019 og 2020. 34 mennesker mistet livet i skogbrannene, som ødela over 3.500 bolighus og 5.800 fjøs, staller, låver, uthus og andre bygninger. Både som et praktisk hjelpetiltak og som moralsk støtte til de mange som mistet hjemmene sine, sørget australske quiltere for å sy og quilte quiltetepper, blant annet basert på rundt 400 innsamlede quilteblokker fra Norge. 

Som takk for det store norske bidraget til den såkalte #bushfireblokk-kampanjen den gang bestemte australske quiltere seg for å støtte opp om det norske initiativet til en lignende kampanje til støtte for det krigsrammede Ukraina. Igjen snakker vi om cirka 400 innsamlede blokker, med rundt halvparten av blokkene sendt fra Australia. Imponerende! I tillegg står USA på listen over land som der quiltere har bidratt med blokker til kampanjen til Scandinavian Moderne Quilters.

Solsikke-quilter

Som kjent valgte Mali og Laila den ukrainske nasjonalblomsten, solsikken, som inspirasjonstema for bidragene. De som har bidratt med å sy sammen blokkene til vakre quilter, har anvendt alle farger, men det er definitivt en dominans av de ukrainske fargene gult og blått i quiltene.

Quilte-overrekkelse Furuset skole
Fra overrekkelsen av innsamlede quilter på Furuset skole i Oslo i august 2022. (Foto: Toralv Østvang.)

Mandag 13. mars 2022 ble det altså satt sluttstrek for kampanjen da Mali fikk komme til den ukrainske ambassaden i Oslo for å overrekke de to gjenværende quiltene til ambassaden.

Det var Maryna Mellerud ved ambassadens humanitære koordinasjonssenter som tok imot quiltene på vegne av ambassaden. Etter det vi forstår, vil den ene quilten trolig bli brukt som dekorasjon i ambassaden, mens den andre sannsynligvis vil bli sendt som diplomatisk post til det ukrainske utenriksdepartementet i Kyiv. Der får quilten forhåpentlig en plassering der den kan tjene som symbol på den store internasjonale støtte til Ukrainas kamp for  fred, frihet og selvstendighet.

Quilte-overrekkelse Furuset skole Oslo
En tilfreds mottaker av en av quiltene fra Scandinavian Modern Quilters på Furuset skole høsten 2022. (Foto: Toralv Østvang.)

400 blokker ble til 26 quilter

De rundt 400 blokkene som ble samlet inn i kampanjen, gjorde det mulig for norske quiltere å sy 26 store quiltetepper, som har fått følgende skjebner:

  • 20 quilter gitt til ukrainske flyktninger, hvorav en god del barn, under et arrangement hos Den ukrainske forening i Norge på Furuset skole i Oslo i august 2022.
  • 3 quilter utlånt til Det Norske Teatret i Oslo til utsmykking av foajeen i forbindelse med en ukrainsk teaterforestilling, også i august 2022.
  • 2 quilter gitt til Oslo-avdelingen av Den ukrainske forening i Norge.
  • 2 quilter sendt til ukrainske quiltere som symbol på solidaritet.
  • 2 quilter gitt i gave til den ukrainske ambassaden i Oslo i mars 2023.
Ukrainske flyktninger på Furuset skole i Oslo
Det er ingen tvil om at gavene fra Scandinavian Modern Quilters ble godt tatt i mot av ukrainske flyktninger i Oslo i august 2022. (Foto: Toralv Østvang.)

Takk for hjelpen

Scandinavian Modern Quilters ønsker å takke alle som har bidratt til denne kampanjen, det være seg med å sy quilteblokker, å sy quiltetepper eller å quilte teppene. Dessuten har mange vært involvert i det omfattende logistikkarbeidet som har vært nødvendig for å få produsert og distribuert alle de flotte quiltene.

LES OGSÅ: Ukraina-kontakt er opprettet

LES OGSÅ: Solsikke-quilter på Det Norske Teatret

Toralv er blogge-assistent og assisterende blogger. Han er pensjonert journalist, men skriver fortsatt mye om teknologi og litt om quilting – og er støttespiller på web-en.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Responses

  1. Dette var et flott prosjekt, i solidaritetens ånd! Ære være dere som startet det opp og gjennomførte! Og så bra at det er blitt dokumentert på en sånn fin måte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.