Søk
Close this search box.

Solsikke-quilter på Det Norske Teatret

Tre av Ukraina-quiltene som Scandinavian Modern Quilters har produsert, basert på innsamlede quilte-blokker fra Norge, USA og Australia, vil inngå i utsmykkingen av foajeen i Det Norske Teatret i Oslo i tilknytning til ukrainske teaterforestillinger 24.-26. august 2022.
Mali og Kristin på Det Norske Teatret
Mali Storli Engedal (t.v.) og Kristin Eikli, sistnevnte ansatt ved Det Norske Teatret og ivrig quilter, med to av quiltene som nå skal pryde foajéen i teateret. (Foto: Toralv Østvang)

Dette ble bestemt da Mali og hennes kontaktperson ved Det Norske Teatret, IT-koordinator Kristin Eikli, selv engasjert quilter, fikk anledning til å vise fram quiltene for noen av de ansvarlige ved teatret. Quiltene vakte umiddelbart begeistring, og tre quilter ble kjapt utpekt  til utsmykkingen.

Innsamlingsaksjonen blant quilterne til støtte for ukrainske flyktninger er som kjent basert på innsendte quilte-blokker der motivet er alle mulige slags tolkninger av solsikken, nasjonalblomsten til Ukraina. Initiativtakere er Mali Storli Engedal og Laila Karlsmoen.

24. og 25. august vises forestillingen Dance Macabre. På scenen i Det Norske Teatret står seks kvinnelige kunstnere, musikere og skuespillere som har flyktet fra krigen i Ukraina. De mannlige kollegene deres er igjen i Ukraina for å slåss mot invasjonsstyrkene til den russiske presidenten. Dance Macabre er et verk om smerten bak nyhetene.

26. august starter en annerledes forestilling klokka 23 om kvelden. Gjennom hele natten kan besøkende oppleve hvordan livet er i de ukrainske tilfluktsrommene. Bomb Shelter Night er navnet på opplevelsen man får være med på i et kjapt ominnredet foajé-rom i Det Norske Teatret.

Mali og Kristin på Det Norske Teatret
Mali og Kristin planlegger opphenget av quiltene i foajéen i Det Norske Teatret. (Foto: Toralv Østvang)

Den ukrainske motstandsfestivalen – Art Resistance Festival – Ukraina: War. Death. Love. – er et samarbeid mellom Dakh Theatre i Kyiv og Det Norske Teatret. Mannlige deltakere i prosjektet er ukrainere som enten lever i eksil eller har fått utreisevisum fra krigssonen for å være med på å vise verden hvordan krigens bestialitet preger livet til folk flest i Ukraina. Dette er en mikroversjon av en festival som foregår flere steder i Ukraina akkurat nå. 

For å komme inn på de to forestillingene ved Det Norske Teatret må altså publikum først innom foajeen, der tre store quilter fra den internasjonale innsamlingsaksjonen vil være en del av utsmykningen. Dette viser symbolverdien i arbeidet som quiltere i Norge, USA og Australia har nedlagt gjennom støttearbeidet sitt.

Quiltene i Det Norske Teatret er blant en håndfull som etter planen skal sendes til Ukraina etterpå. Et 20-talls andre quilter vil bli delt ut til ukrainske flyktninger på senteret for Den ukrainske forening i Norge søndag 21. august.

Mer informasjon om de ukrainske forestillingene i Det Norske Teatret finner du her: https://www.detnorsketeatret.no/framsyningar/danse-macabre

Toralv er blogge-assistent og assisterende blogger. Han er pensjonert journalist, men skriver fortsatt mye om teknologi og litt om quilting – og er støttespiller på web-en.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.