Søk
Close this search box.

Ukraina-kontakten er opprettet

Nå er det opprettet kontakt mellom Den ukrainske forening i Norge og den norske quilte-aksjonen til støtte for Ukraina. Dette skjedde da Den ukrainske forening inviterte til marked i hagen utenfor et av sentrene som foreningen har fått stilt til rådighet i Oslo.
Quilter til Ukraina
FØRSTE MØTE: Natalia Lutsyk hilser på Mali og får en kort orientering om den norsk-amerikansk-australske quilte-aksjonen til støtte for Ukraina. (Foto: Toralv Østvang.)

Vi snakker om den eldste av bygningene på Furuset skole øst i Oslo. Den 161 år gamle ærverdige skolebygningen, reist i 1861, gjør nå tjeneste som et av sentrene for Den ukrainske forening i Norge.

Lørdag 18. juni 2022 inviterte foreningen til sammenkomst i hagen bak den vakre og renoverte skolebygningen. Her solgte foreningen alt fra perlebroderte bluser og vakre håndlagde pyntegjenstander til enkelte produkter som var lite flatterende for dem som har invadert Ukraina. Alt til inntekt for flyktninger fra Ukraina.

Quilter til Ukraina
GODT FRAMMØTE: Det var godt frammøte på Den ukrainske forenings innsamlingssalg på Furuset skole til støtte for ukrainske flyktninger. (Foto: Toralv Østvang.)

I tillegg ble det malt solsikker som barna kunne ta med seg hjem. Solsikker har som kjent status som Ukrainas nasjonalblomst.

Quilter til Ukraina
UKRAINA-SENTER: Furuset skole ble åpnet i 1861, og den eldste bygningen står der fortsatt, 161 år senere. Den ble renovert for 10-12 år siden og tjener i dag som et av sentrene for Den ukrainske forening i Norge. (Foto: Toralv Østvang.)

En hyggelig prat

Under sammenkomsten fikk Mali anledning til å ta en prat med Natalia Lutsyk, leder for Den ukrainske forening i Norge. Mali fortalte kort om aksjonen der quiltere fra Norge, USA og Australia har bidratt med til sammen flere hundre blokker som nå er i ferd med å bli sydd sammen til quilte-tepper her i Norge. Akkurat som bildene til barna som besøkte Furuset skole, er også quilte-aksjonen inspirert av den ukrainske nasjonalblomsten.

Quilter til Ukraina
UKRAINSKE BRODERIER: Mali benyttet anledning til å kjøpe seg en vakker brodert ukrainsk bluse under tilstelningen på Furuset skole. (Foto: Toralv Østvang.)

Teppene skal i sin tur gis til flyktninger fra Ukraina-krigen, både flyktninger som er kommet til Norge og til noen av dem som er flyktninger i eget land eller på annen måte har opplevd store lidelser som følge av den russiske invasjonen av Ukraina.

For å få overbrakt de ferdige quiltene til sine rettmessige mottakere trengs det imidlertid kontakter i de ukrainske miljøene både i Norge og i Ukraina. Flere av de norske quilterne har allerede Facebook-venner blant ukrainske quiltere, blant annet quiltere bosatt i hovedstaden Kyiv. Disse vil bistå i distribusjonen av quilter som sendes til Ukraina.

Quilter til Ukraina
LITE ÆREFULLT: Et av disse hverdagsproduktene gir ikke mye heder og ære til den hovedansvarlige for den russiske invasjonen av Ukraina. (Foto: Toralv Østvang.)

Og nå er det altså avtalt at Den ukrainske forening i Norge vil invitere et antall mottakere til senteret på Furuset skole når quiltene blir ferdig, forhåpentlig i løpet av sommeren. På Furuset skole vil Den ukrainske forening delta og sørge for bistand til tolking i samtalene mellom de inviterte flyktningene og representanter for quilterene som kommer for å dele ut quilte-gaver.

Et hyggelig gjensyn

Furuset skole er for øvrig et møtested som Malis familie har et nært forhold til. Barna i familien, nå godt voksne, var elever ved Furuset skole på 1980- og 1990-tallet, og Mali og undertegnede var dessuten korpsforeldre ved skolen i mange år.

Quilter til Ukraina
161 ÅR: Den opprinnelige skolebygningen fra 1861 står fortsatt igjen på tunet ved Furuset skole. Foruten innsamlingssalg kunne Den ukrainske forening by på god ukrainsk mat i hagen bak skolebygningen. (Foto: Toralv Østvang.)

Under loppemarkeder og andre arrangementer har vi vel oppsøkt omtrent hver bidige krik og krok ved skolen. Og nå blir det altså snart norsk-ukrainsk quilte-møte i den eldste av skolebygningene på Furuset. Vi gleder oss – og håper vi kan bidra til å skape et gledelig avbrekk i en vanskelig hverdag hos representanter for et folk som er blitt offer for de verste vederstyggeligheter i Europa siden den andre verdenskrig.

AUSTRALIA-QUILTING: Mali i ferd med å quilte et teppe basert på australske blokker. (Foto: Toralv Østvang)

De australske blokkene

La oss til slutt si noen ord om det betydelige australske bidraget til denne kampanjen. Det er nok et resultat av at norske quiltere bidro sterkt til den såkalte skogbrann-kampanjen i 2020, eller «Bushfire Block Campaign», som den het på engelsk. Facebook-gruppa Scandinavian Modern Quilters samlet inn over 500 quilteblokker fra Norge, Sverige og Danmark. Blokkene ble overrakt til australske quiltere på QuiltCon-messen i Austin i Texas i februar 2020. Sammen med tilsvarende blokker samlet inn i andre land ble blokkene brukt til å sy quilte-tepper som ble gitt til folk som hadde mistet alt de eide under de forferdelige skogbrannene som raste i Australia det året. Det store norske bidraget bidro til at flere norske quiltere ble venn med australske quiltere på sosiale medier. Det er nå tydelig at slike forbindelser har kraft i seg til å skape verdensomspennende samarbeid når det trengs.

Quilter til Ukraina
PRIMUS MOTORER: Initiativtakere til quilte-innsamlingen for Ukraina er Laila Karlsmoen, Trysil, og Mali Storli Engedal, Oslo. (Foto: Toralv Østvang.)

Toralv er blogge-assistent og assisterende blogger. Han er pensjonert journalist, men skriver fortsatt mye om teknologi og litt om quilting – og er støttespiller på web-en.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.