Søk
Close this search box.

Mysen-quilting x 2

I oktober ble det to turer til Mysen på mindre enn én uke for å være sammen med medlemmer av Lappeklubben i Indre Østfold Husflidslag. Første tur var for å holde et pivotquilt-kurs. Andre tur var for å holde foredrag om moderne quilting.
Kurs og foredrag i Mysen 2021
FORTET: Indre Østfold Husflidslag har flotte lokaler på Høytorp Fort. (Foto: Toralv Østvang.)

Hektisk, men fantastisk trivelig. Slik må man vel beskrive den travle quilte-fokuserte uka, som ble avsluttet med en tur den påfølgende helgen til en stor quiltemesse i Kristiansand. Reportasje derfra kommer om kort tid. Mye reising på kort tid altså, både for quiltekurs-leder og foredragsholder og for sjåfør og foredragsassistent.

Kurs og foredrag i Mysen 2021
HEKTISK: Indre Østfold Husflidslag har lyse og romslige lokaler som egner seg ypperlig for hektisk kursvirksomhet. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Høytorp Fort

Men tilbake til Mysen. Lørdagskurset ble holdt i særdeles spennende omgivelser på Høytorp Fort bare noen minutters kjøring fra Mysen sentrum. Fortet sto ferdig i 1918 og var en del av den ytre forsvarslinjen rundt Oslo – eller Kristiania, som hovedstaden het den gang. På Høytorp Fort er det i dag mange flotte bygninger omgitt av kanoner, pansertårn og andre forsvarsinstallasjoner, inkludert 1,1 kilometer med tunneler og underjordiske ganger. Full krigsbemanning var i sin tid cirka 850 mann.

Kurs og foredrag i Mysen 2021
FORNØYD: En fornøyd kursleder foran noen av sine ivrige og dyktige elever. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)
Kurs og foredrag i Mysen 2021
VÆRT DER LENGE: Quilterne i Mysen har lang fartstid på Høytorp Fort. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)
Kurs og foredrag i Mysen 2021
KLUBBEN: Minne fra Lappeklubbens 10-årsjubileum. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Høytorp Fort ble fredet i 2001 og eies nå av Indre Østfold kommune. Bygningene på fortet huser en rekke forskjellige organisasjoner og virksomheter. I en mannskapsbrakke oppført i 1915 har Indre Østfold Husflidslag sitt faste tilholdssted. Blant annet finner man vevstue, treverksted og fine samlingsrom her, samt kjøkken. Et ypperlig sted for husflidslagets lappeklubb å holde kurs, skulle det vise seg.

Pivotquilt-kurset som ble avviklet i løpet av lørdagen, samlet 13 engasjerte deltakere. Alle sammen var veldig flinke. De lærte seg å sy kurver, lime blokker og mye av det andre som tilhører pivot-teknikken.

I det hele tatt ble det en veldig hyggelig lørdag sammen med Anne, Toril, Beret, Siv, Liv, Bjørg, Monica, Berit, Kirsten, Marit, Inger Johanne, Synnøve og Bente.

Kurs og foredrag i Mysen 2021
BLOKKER: Kursdeltaker Berit Dalby viser frem noen av blokkene sine under kurset på Høytorp Fort. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Biblioteket i Mysen

Noen dager senere var vi tilbake i Mysen, denne gang på det flotte biblioteket i Mysen sentrum. Vi fikk velvillig bistand fra folk i staben på biblioteket til å rigge utstyret, flytte rundt på bord og stoler og alt annet som skal til før et slik foredrag kan settes i gang. Vi har med oss både projektor, lerret, PC og lydanlegg, og supplerer gjerne med utstyr på stedet – noen av foredragsstedene har for eksempel bedre projektor og lerret enn det vi har med. I tillegg er det jo litt arbeid med å justere belysningen – det skal ikke være for lyst, for da ser man ikke lysbildepresentasjonen vår så godt, men heller ikke for mørkt, for da ser man ikke alle de spennende detaljene i alle quiltene som vises fram i løpet av foredraget. På biblioteket i Mysen gikk riggingen som en drøm.

Kurs og foredrag i Mysen 2021
ALT KLART: Alt er klappet og klart til å start foredraget om Modern Quilting i Mysen. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Et 20-talls fremmøtte kom for å høre foredraget om moderne quilting. Dette var første gang foredraget ble fremført siden Covid 19-pandemien brøt ut og all kurs- og foredragsvirksomhet stanset opp. I praksis var det gått nesten to år siden foredraget ble holdt sist. Vi har benyttet ventetiden til å oppdatere foredraget med bilder og informasjon blant annet fra QuiltCon-messen i Austin i Texas. Vi rakk så vidt å få med oss messen under en USA-tur i februar 2020, like før nedstengningen var et faktum både i Norge, USA og resten av verden.

Kurs og foredrag i Mysen 2021
HAMMERFEST-RØTTER: Under riggingen av quilter og presentasjonsutstyr i biblioteket før foredraget fikk Mali en hyggelig samtale med barne- og ungdomsformidler Arild Pedersen i Mysen. I samtalens løp avslørte dialekten etter hvert at begge var oppvokst i Hammerfest, og tross aldersforskjellen viste det seg at de hadde mange felles kjente, selv om det nå er over 50 år siden Mali flyttet fra Hammerfest. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Vi opplevde at foredraget ble godt mottatt blant de quilte-interesserte i Mysen. Det var deltakere der både fra Lappeklubben, fra andre deler av Indre Østfold Husflidslag og fra ikke-medlemmer som også var kommet for å høre på. For oss som reiser rundt med dette introduksjonsforedraget om Modern Quilting er det naturligvis veldig inspirerende at folk kommer for å høre på – og for å se alle quiltene vi har å vise fram.

Og ekstra hyggelig var det for en av oss å treffe en Hammerfest-gutt på biblioteket… 🙂

Kurs og foredrag i Mysen 2021
DELTAKERNE: Her er en del av de ivrige deltakerne på foredraget i Mysen. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)
TRANSPARENT: Mali presenterer «Wayward Transperancy Quilt» til engasjerte lyttere i Mysen. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)
Kurs og foredrag i Mysen 2021
SYALONG: Her er en quilt fra en syalong med Libs Elliott: «Orbiter Quilt». (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)
Kurs og foredrag i Mysen 2021
MYSEN: Kulturhuset i Mysen, der biblioteket ligger, skulle vise seg å være et ypperlig sted å holde foredrag for quilte-interesserte. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)
Kurs og foredrag i Mysen 2021
KREASJON: En flott pivotquilt-komponent er skapt. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)
Kurs og foredrag i Mysen 2021
STRYK I VEI: Stryking hører med på et pivotquilt-kurs. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Mali har vært ivrig quilter siden hun bodde i New York tidlig på 1990-tallet. Etter hvert har interessen gått sterkt i retning av moderne quilting.

Toralv er blogge-assistent og assisterende blogger. Han er pensjonert journalist, men skriver fortsatt mye om teknologi og litt om quilting – og er støttespiller på web-en.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.